България подкрепя европейската и евроатлантическата перспектива на Украйна. Споделяме позицията,

...
 България подкрепя европейската и евроатлантическата перспектива на Украйна. Споделяме позицията,
Коментари Харесай

Росен Желязков към украинския си колега Руслан Стефанчук: Агресията и престъпленията на Русия трябва да бъдат осъдени

 „ България поддържа европейската и евроатлантическата вероятност на Украйна. Споделяме позицията, че експанзията и закононарушенията на Русия би трябвало да бъдат наказани с цялата тежест на интернационалното право и всички военни закононарушения би трябвало да бъдат разследвани “.

Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков на среща с ръководителя на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук. Двамата разговаряха в границите на Конференцията на ръководителите на парламенти на страните членки на Европейския съюз в Прага.

Желязков е уверил сътрудника си, че страната ни ще продължи да поддържа Украйна изрично, с всички принадлежности, с които разполага, тъй като войната на Москва против Киев доста подкопава архитектурата на сигурността на Европа като цяло и сигурността на Черноморските страни в частност.

Председателят на Народното събрание уточни, че отговорът на Европейски Съюз на експанзията на Русия до момента е бил корав и обединен, макар че е претендирал доста жертви, а бремето е поето от европейските жители. И въпреки всичко, ние сме изправени пред по-голямата отговорност да запазим интернационалния ред, учреден на правила, които подсигуряват нашата сигурност и непоклатимост, добави Желязков.

Руслан Стефанчук благодари за поредната позиция и поддръжката на България за евроатлантическата интеграция на Украйна. А като красноречиво доказателство за това уточни признатото от Народното събрание още предходната година решение за оказване на военна и военнотехническа помощ на Украйна и решението на българския парламент, с което Гладоморът се афишира за геноцид. 

В рамките на същия конгрес Росен Желязков беседва и с председателката на Европейския парламент Роберта Мецола.
 Росен Желязков и Роберта Мецола в Прага.

Присъединяването към Шенген до края на годината е измежду главните цели на България, страната ни високо прави оценка поддръжката на Екологичен потенциал по тази тематика, сподели Желязков. В отговор Мецола го увери, че Европарламентът поддържа абсолютно участието на България в Шенген, тъй като страната ни е покрила всички критерии за участие.

„ Присъединяването на България към Шенген ще способства за сигурността и единството в Европейски Съюз и ще е от изгода на българските жители и бизнес “, акцентира още Желязков.

Той напомни, че работим в тясно съдействие с Румъния и споделяме визията, че двете страни би трябвало да се причислят по едно и също време към Шенгенското пространство, защото следват една и съща процедура и критерии.

Страната ни разчитала на поддръжка от Европейската комисия и сътрудниците за подсилване на българо-турската граница. Смятаме, че сигурността на тази граница е от огромно значение за всички европейски страни и техните жители, добави Желязков.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР